Som bostadsrättsinnehavare har du nyttjanderätt till din lägenhet och inte äganderätt!
Detta innebär att du har ett underhållsansvar och att du ska hålla lägenheten i "gott skick" för att minimera skaderisken på byggnaden, stommar och andra lägenheter.
Nedan hittar du en lista på saker som Föreningen ansvarar för eller saker du inte får byta utan tillstånd av föreningen:
Ytterdörren och dess lås
Underliggande stomme/rör
Ventilation installation och flöden (observera att du ansvarar för att hålla munstyckena / filterna rena!)
Elledningar i stommen (fram till och med elskåpen)
Vattenrör inne i väggarna
Radiatorer/element och tillhörande rör
Balkonggolv, sidopartier och tak
Gemensamma utrymmen
Detta innebär att du som medlem ansvarar för skötseln och underhållet av nästan allt annat innanför din lägenhet. Vissa saker kräver regelbunden underhåll för att fungera korrekt.
Nedan hittar underhållsanvisningar.
Vissa saker ska göras regelbundet, andra vid behov och eget tycke. Längre ner finns även mer allmänna skötselanvisningar.
Både vattenlås och golvbrunn måste rengöras regelbundet.
Vattenlåset, som sitter på avloppsröret under handfatet, rengörs genom att den nedre delen av låset skruvas loss. Ställ en hink under som samlar upp allt vatten. Röret kan nu rengöras från all smuts som fastnat. Avsluta med att spola igenom med hett vatten som får rinna ner i hinken och skruva fast vattenlåset igen.
Golvbrunnen i badrum rengörs genom att gallret som sitter över brunnen tas bort. Fäll upp bygeln på golvbrunnsinsatsen och drag upp den. Hår och annat som har fastnat i brunnen kan då enkelt tas bort. Dela sedan insatsen genom att dra isär över- och underdel, rengör delarna och sätt ihop dem igen. När insatsen sätts tillbaka är det viktigt att tätningsringen verkligen sitter i sitt spår. Avloppsluft kan annars tränga upp genom springan.
Om dålig lukt skulle uppstå rekommenderas att spola rikligt med vatten i golvbrunn, wc, handfat och köksvask. Om lukten inte försvinner efter några timmar så kan det vara något fel i systemet. Felanmäl!
Minst en gång per år ska brandvarnaren testas så att den fungerar. Detta görs genom att trycka på testknappen (den låter när man trycker).
Ger den ifrån sig högfrekventa "pip" fast du inte testar den är det dags att byta batteri!
Fungerar den inte alls ska detta felanmälas så föreningen kan byta ut den.
Brandvarnare ska sitta i alla lägenheter och får inte flyttas eller tas bort. Föreningen ansvarar för att det sitter fungerande brandvarnare i alla lägenheter. Och det är förenat med livsfara att ta bort den.
Du bör dammsuga runt samtliga ventiler (badrum, sovrum och vardagsrum), både tilluft och frånluft. Se till att ventiltallrikens läge inte ändras när du gör rent den. Ändras läget, ändras också ventilationsinställningen. Ventilen i badrummet kan också rengöras enkelt med en målarpensel.
Använd inte våt trasa för att torka ventilerna Fukten från trasan kommer göra så att dammpartiklerna i luften fastnar där du torkat på ventilationsmunstycket.
Regelbunden rengöring av fettfiltret är viktigt, dels för brandsäkerheten men också för att bibehålla effektiviteten.
Rengör filtret med vatten och diskmedel. Har det inte gjorts på ett tag kan den vara täckt med fett och då kan det vara enklast att tvätta den i diskmaskinen. Se exempel på hur det görs i den här youtube-videon.
I elcentralskåpet finns en jordfelsbrytare som har till uppgift att bryta strömmen om det uppstår ett jordfel i någon elektrisk apparat. Samtliga eluttag, inklusive kyl och frys, är anslutna till jordfelsbrytaren och petsäkrade för att öka säkerheten. Använd därför el och multimedia elektricitet och jordfelsbrytare. Viktigt! Använd alltid godkända jordade el-kontakter i uttagen. Jordfelsbrytaren har en testknapp som används för att kontrollera att jordfelsbrytaren fungerar som den ska. När knappen trycks in ska jordfelsbrytaren lösa ut. Återställ jordfelsbrytare igen efter kontrollen. Kontrollen bör göras med högst sex månaders intervall.
I varje lägenhet finnes en inbyggd väggskåp (den hittas i de flesta lägenheterna i badrummet bakom en vit lucka på väggen). Där finns ballofixerna (avstängningsventiler) för både varm. och kallvatten till din lägenhet. För att försäkra sig om att dessa inte stelnar och blir svårmanövrerade rekommenderar tillverkaren att dessa motioneras (stäng och öppna dem några gånger) med regelbundna mellanrum, minst en gång per år.
Om inte medlemmar gör detta kan ventilerna bli svåra att stänga ifall en läcka elller annan anledning skulle kräva det. Detta är alltså mycket viktigt att göra minst en gång per år. Kontakta styrelsen om ni inte hittar dem eller våga be om hjälp om ni inte lyckas motionera dem (kanske en granne kan hjälpa eller så kan vi hänvisa till en hantverkare).
Förkromade ytor rengörs regelbundet och lättast med flytande rengöringsmedel eller tvållösning. Kalkfläckar kan avlägsnas med utspädd hushållsättika som torkas bort med en fuktig trasa.
För att undvika repor på förkromade ytor, använd aldrig skurmedel, stålull eller rengöringsmedel med polerfunktion. Undvik även sura och alkoholhaltiga rengöringsmedel.
Det finns speciella rengöringsmedel som är anpassade för hällen. Dessa medel lägger en skinande och smutsavvisande hinna över hällen så det blir enklare att hålla den ren.
Om du är noga med att rengöra hällen efter varje gång du lagat mat så bränns inte maten fast. Lättast är att använda en speciell skrapa som är anpassad för glaskeramikhällar.
Ta alltid bort fläckar på en gång.
Använd vatten och lite diskmedel när du gör rent den. Torka av med en mjuk duk.
Vid rengöring invändigt används lite diskmedel och en mjuk trasa.
Det är också viktigt att man rengör baksidan av kylskåpet och runt kompressorn emellanåt. En dammig baksida gör att det är risk för brand.
Ditt frysskåp har automatisk avfrostning.
Precis som för kylskåpet är det viktigt att man rengör baksidan och runt kompressorn emellanåt för att bland annat undvika risk för brand.
Kylskåpet och frysen står på så kallade läckageskydd för att eventuell kondens och vattenläckage ska samlas upp och inte skada golvet. Torka av dessa vid behov
Att rengöra mikrovågsugnen invändigt blir lättare om du fyller en djup tallrik med vatten och lite diskmedel, eventuellt några citronskivor så blir det en härlig doft.
Låt blandningen koka i mikron ca 30 sekunder. Ta ut tallriken.
Nu lossnar fett och matrester mycket lättare - rengör insidan med fuktad trasa.
Efter att ha använt din tvättmaskin ett tag kan det samlas smuts och bakterier som inte är så lätt att se med blotta ögat.
Det finns olika rengöringsmedel att köpa men ett tips är att lägga 2-3 matskedar citronsyra i tvättmaskinens doseringsfack och köra en tom maskin på 90 grader. Det rengör maskinen effektivt .
Tvättmedelsfacket tar man försiktigt loss och rengöra från tvätt- och sköljmedelsrester.
Väggar och golv med kakelplattor eller oglaserade klinkerplattor rengörs i första hand med vatten och eventuellt rengöringsmedel (exempelvis diskmedel eller allrengöringsmedel). Vid kraftig nedsmutsning används skursvamp eller skurborste med alkaliskt allrengöringsmedel. Tänk på att fogarna är porösa och lätt smutsas ned. Eventuella mjuka fogar bör torkas rena så att smuts inte fastnar i fogmaterialet
Kalkavlagringar som bildats av kalkhaltigt vatten avlägsnas enklast med ett svagt, surt rengöringsmedel. Utspädd hushållsättika fungerar utmärkt. Kom ihåg att vattenmätta fogarna före tvättning. Avsluta rengöringen med rent vatten och mjuk svamp, avsluta alltid med att torka ytorna med torr trasa.
Vid daglig rengöring behövs normalt endast torra städmetoder såsom torrmoppning eller dammsugning. Vid grundligare rengöring, fukttorka golvet med väl urvriden trasa. Tillsätt eventuellt milt rengöringsmedel utan ammoniak i vattnet.
Använd inte svabbgarn eftersom det lämnar mycket vatten efter sig. Underhåll gärna golvet med specialmedel för parkettgolv för att få ett extra skydd. Det rekommenderas i hemmiljö två gånger per år.
Balkongdörren kan ibland upplevas lite trög att öppna och stänga. Den mår bra av att gångjärnen smörjs regelbundet.
(Är du osäker vilken smörjningsmedel du ska använda, eller hur, så fråga personalen i fackhandelsbutik)
Använd flytande fönsterputs, mycket vatten och mjukt luddfritt tyg eller gummiskrapa. Man kan också istället för fönsterputs använda lite diskmedel.
Svåra fläckar kan tas bort med industrisprit eller aceton. Använd aldrig vassa metallföremål eller stålull när du putsar fönster.
Torka med en trasa fuktad med milt rengöringsmedel. Eftertorka med torr trasa.
Har det blivit vattenspill på fönsterbänken är det viktigt att du torkar bort det omgående då det annars kan ge fläckar som är svåra att få bort.
Laminat tål vanliga hushållskemikalier, som exempelvis diskmedel men inte etsande kemikalier, som avkalkningsmedel, ugnsrengöringsmedel, klor och aceton. Dessa bör omedelbart tas bort vid spill. Använd aldrig stålull, skursvamp, skurmedel eller liknande då det kan repa ytan.
Rengör med trasa fuktad i vatten eller diskmedel utan slipmedel. Eftertorka med torr trasa.
Torka med en trasa fuktad med milt rengöringsmedel. Använd inte lösningsmedel, skurpulver, stålull etc. Eftertorka med torr trasa.
Underhåll dina dörrar genom att regelbundet smörja gångjärnen. Smörjmedel finns att köpa i fackhandeln.
Rengör med mild tvållösning. Eftertorka med torr trasa. Våta fläckar ska alltid torkas av så snabbt som möjligt för att undvika att fukt tränger igenom.
Rengör med mjuk trasa fuktad i vatten eller mjuk borste (t.ex. en diskborste) och eventuellt rengöringsmedel utan slipmedel eller tvållösning. Använd inte skurmedel, stålull, hårda eller vassa föremål som kan repa tvättställets yta.
Använd toalettborste och rengöringsmedel när du rengör toalettstolen.
Tänk på att starkare rengöringsmedel ofta är skadliga för miljön och polerande medel förstör ytskiktet på porslinet.
Om bostaden råkar ut för ett vattenläckage ska du omgående stänga av vattnet! Detsamma gäller när arbete utförs på blandare eller andra vatten-anslutningar. Huvudavstängningsventiler för hela huset finns i källaren.
För att stänga av vattnet i din bostad finns det även flera avstängningsventiler för vatten, placerade bakom inspektionsluckor, oftast i en garderob eller i badrummet.
(en vit lucka som kan öppnas upp. Bakom den hittar du kranar/ventiler/ballofixer, ofta färgade blå eller röda för att indikera kallt respektive varmt vatten. Vrid alla dessa 90 grader för att stänga av vattnet i din lägenhet om du upptäcker att dina rör läcker!)
Ska du rengöra golvet på din balkong, tänk på att det inte ska rinna ut vatten som sedan rinner på balkongerna under. Balkong kan t.ex tvättas med en mopp eller en svamp och sparsamt med vatten!
Balkongdörrarna, om de ställs upp bör ha stöd av en kil på undersidan. Risken är annars att dörren långsamt blir skev då dess vikt böjer gångjärnen.
Häll inte stekfett eller olja i köksvasken eftersom avloppsrören då sätts igen. Stekfettet torkas upp med hushållspapper och kastas bland matavfall.
Tänk på att endast toalettpapper kan spolas ner i wc-stolen, eftersom det löser upp sig vid kontakt med vatten. Om du spolar ner exempelvis pappershanddukar kan det blir stopp i systemet och vattnet i vattenlåset kan sugas ur. Du får då själv stå för kostnaden.
Porslinet i handfat och wc-stol tål inte alltför höga temperaturer. Att tömma vatten varmare än 60ºC i en wc-stol kan orsaka sprickor i porslinet.
I bostadens elcentralskåp finns även automatsäkringar, grupperade efter funktion och placering. Observera att automatsäkringarna ersätter den äldre typen av säkringar som skruvades fast. När automatsäkringen är tillslagen pekar brytaren uppåt, om säkringen löser ut pekar brytaren neråt. Säkringen behöver inte bytas utan återställs genom att trycka upp brytaren igen. Exakt till vad varje koppling är kopplad framgår av ett schema som finns på insidan av luckan till elcentralskåpet. Om en automatsäkring löser ut ska du ta reda på orsaken innan säkringen slås på igen.
Elarbeten ska alltid utföras av en auktoriserad elektriker, både ur säkerhets- och försäkringssynpunkt. Tips om elsäkerhet i hemmet finns att hämta hos Elsäkerhetsverket (www.elsakerhetsverket.se).
Följande åtgärder rekommenderas när jordfelsbrytaren löser ut:
1. Sätt jordfelsbrytaren i ”till-läge”. Om den inte löser ut igen tyder det på en tillfällig störning som var övergående.
2. Om jordfelsbrytaren löser ut direkt efter tillslaget finns det en felkälla någonstans i bostaden. Slå då av alla automatsäkringar i elcentralskåpet.
3. Sätt jordfelsbrytaren i ”till-läge” igen. Om jordfelsbrytaren löser ut innan några automatsäkringar återställts finns felet i elcentralskåpet. Kontakta felanmälan (under garantitiden) eller en behörig elektriker direkt (efter garantitidens utgång). Annars gå vidare till nästa punkt.
4. Återställ nu en automatsäkring i taget tills jordfelsbrytaren löser ut på nytt. Felet är nu lokaliserat till den säkringsgrupp som återställdes till nätet sist i ordningen.
5. Dra ut alla stickproppsanslutna apparater inklusive alla lamputtags ansluta apparater som hör till denna grupp.
6. Sätt därefter jordfelsbrytaren i ”till-läge” igen. Löser jordfelsbrytaren ut omedelbart så finns felet i den fasta elinstallationen. Kontakta Felanmälan (under garantitiden) eller en behörig elektriker direkt (efter garantitidens utgång). Annars gå vidare till nästa punkt.
7. Anslut en apparat i taget till uttagen tills jordfelsbrytaren på nytt löser ut. Det är sannolikt att den sist anslutna apparaten som är felaktig. Låt nu en fackkunnig person undersöka och reparera apparaten.
Varje lägenhet har ursprungligen om inget annat sagts en egen 16A säkring.
Om du vill ändra din mätarsäkring behöver du anlita ett registrerat elinstallationsföretag som utför arbetet och sedan anmäler det till oss på Ellevio. Om du vill söka upp ett behörigt företag gör du det enkelt via Elsäkerhetsverket.
Elnätskostnaderna per månad för abonnemang Lägenhet 3x16A är precis samma som för Lägenhet 3x20A. Mer information om våra abonnemang och priser hittar du på Ellevios hemsida.
Ellevio har tre olika intervall för mätarsäkringar upp till 63 ampere: 16-25 A, 35 A och 50-63 A. Vanligaste säkringsnivåerna för hushåll är 16 A, 20 A och 25 A.
Om du gör en ändring inom samma säkringsintervall, till exempel en ändring från 16 A till 25 A, gör vi ändringen utan kostnad för dig. Du behöver själv bekosta arbetet som elinstallationsföretaget gör.
Om du gör en ändring över Ellevios intervallgränser, till exempel en ändring från 20 A till 35 A, får du betala mellanskillnaden av anslutningspriset för de olika säkringsintervallerna. Läs mer om vad som gäller när du ändrar din elanläggning på Ellevio hemsida.
Ellevio registrerar uppsäkring inom samma säkringsintervall samma dag som de får installationsmedgivandet från elinstallationsföretaget. Vid uppsäkring över säkerhetsintervallerna krävs tid för offerthantering.
När arbetet är slutfört ändras informationen om din mätarsäkring i Ellevios system, om du har abonnemang Enkel eller Tid ändras även din fasta elnätsavgift. Du hittar alla priser på Ellevio hemsida.
Om badrummet i din bostad är utrustat med komfortvärme i golvet, tänk på att den är avsedd för att klinkergolvet inte ska upplevas kallt och är alltså inte avsett som en värmekälla.
Du styr och justerar temperaturen på golvet via en termostat på väggen. Komfortvärmen kan nå en maxtemperatur på 27 grader. Du kan inte få ett varmare golv även om termostaten visar en högre siffra. Exakt hur varmt ditt golv blir beror bl.a. på mängden flytspackel som ligger ovanpå värmeslingan.
När du lagar mat och det blir osigt, öppna ett fönster i vardagsrum eller sovrum - INTE i köket. Tilluften blir för stor i köket och frånluftsdraget i köket kommer inte hinna med, istället trycks då allt os in i bostaden. Öppna istället ett fönster längst ifrån köket, så kommer luften genom bostaden och evakuerar oset från rätt håll. Frisk luft in - genom bostaden - ut i kök/badrum.
När du badar/duschar och ånga uppstår i badrummet, öppna ett fönster i sovrum/vardagsrum under ca 5 minuter, så försvinner imman lättare. Den kallare luft som kommer in i större mängd, kommer lättare att evakuera fukten snabbare (med mer friskluft in - blir det mer som åker ut).
När du vill vädra bostaden. Öppna fönster i sovrum och vardagsrum längst ifrån frånluftsdonen, så evakueras luften snabbare .
I källsorteringsrummet hittar du kärl för:
Wellpapp/kartong - Rengjorda och torra matförpackningar, kartonger (ska vara hopvikta), wellpapp, papperskassar, omslagspapper (kraftpapper).
Metall - Rengjorda och torra konservburkar, aluminiumformar, burkar utan pant, burklock, kapsyler av metall.
Förpackningar med färg, lim, lösningsmedel, sprayburkar m.m. är farligt avfall och ska därför i likhet med övrigt metallskrot lämnas in på närmaste återvinningscentral (Roslagstull).
Plast - Rengjorda och torra flaskor, hinkar, burkar, dunkar, krukor, frigolit m.m.
Färgat och ofärgat glas - Glasen skall vara rengjorda och torra. Kapsyler och lock ska läggas separat i relevant kärl för metall eller plast.
Batterier - Små hushålls batterier kan lämnas i utsedd behållare i källsorteringsrummet. Bilbatterier och andra större batterier, som är farligt avfall, lämnas in på närmaste återvinningscentral.
Glödlampor - Förbrukade glödlampor och lågenergilampor kan lämnas i utsedd behållare i källsorteringsrummet.
För Matavfall, Tidning/Papper och Restavfall hittar du på innergården 3 stycken färgmarkerade nedkast där respektive avfall kan lämnas
Observera att matavfall måste kastas i officiella matavfallspåsar. Dessa kan du hämta gratis på Hemköp Torsplan. Se till att du brukar rätt påse (den kan förslutas och har Stockholm Vatten&Avlopp logo på sig). Andra påsar är inte godkända och kan leda till att nedkastet och sugsystemet går sönder.